Om webbstödet

Detta webbstöd riktar sig till kommuner, regioner, myndigheter och andra verksamheter i arbetet med att göra barn delaktiga.

Användningsområden för stödet

Webbstödet kan användas både på en strategisk, övergripande nivå och i frågor där barn direkt berörs, antingen i grupp eller individuellt.

Stödet är generellt och utformat för att kunna användas i olika typer av verksamheter. Vi använder därför termer som "verksamhet" och "uppdrag" för att beskrivningarna ska fungera i olika organisationer och sammanhang och vara så anpassningsbara som möjligt.

Stödet kan användas som grund för att utveckla kompetensen och de praktiska arbetssätten med barns delaktighet.

Exempel på situationer där stödet kan vara till hjälp är när barn ska bidra med sina åsikter i ett uppdrag eller när de görs delaktiga i genomförandet av ett projekt. Det kan också användas i större undersökningar om specifika frågor eller i utredningar som rör ett enskilt barn eller en särskild grupp av barn.

Åk ut! Gör det inte så svårt och krångla till det. Var öppen och informativ.
Utredare på myndighet

Innehåll

Stödet är uppdelat i en process om 6 steg där ni arbetar med: 

  1. Förbered och planera
  2. Bestäm hur barn ska vara delaktiga
  3. Ta kontakt med barn
  4. Lyssna på barnen
  5. Analysera barnens åsikter och erfarenheter
  6. Återkoppla och följ upp

Varje steg innehåller kunskap, tips, metoder och lärande exempel från både Barnombudsmannen och andra aktörer.

Anpassa stödet till er verksamhet

Skapa gärna ert eget stödmaterial som konkretiserar hur ni arbetar för att göra barn delaktiga i just er verksamhet. Genom att göra egna anpassningar till er egen verksamhet kan ni skapa en intern kunskapsbank och kvalitetssäkra ert arbete. 

Vi behöver utveckla vårt arbetssätt kring aktiv involvering av barn i frågor som rör barn och unga. Vi pratar nog mer om barn än med.
Strateg från myndighet

Behov av utbildning

Stödet ger er struktur och kunskap om vad ni behöver tänka på när ni gör barn delaktiga i ert arbete. Dock är det viktigt att påpeka att råd och tips aldrig kan ersätta en hel utbildning i till exempel samtalsmetod, något ni behöver om ni arbetar med barnsamtal. 

Andra stöd från Barnombudsmannen

Barnombudsmannen har tagit fram flera digitala stöd som vänder sig till kommuner, regioner och myndigheter. Stöden ger kunskap och konkreta verktyg för att hjälpa er att leva upp till barnkonventionen och säkerställa barns rättigheter i ert arbete.

Prövning av barnets bästa
Webbutbildning i barnkonventionen
Barnrättsresan
Mina rättigheter
Mina rättigheter för pedagoger