Artikel 12 - Barnets rätt att bli hörd

Barn har rätt till delaktighet i alla frågor som berör dem och deras åsikter ska tas på allvar.

Barnkonventionen och barnets rätt att uttrycka sina åsikter

Artikel 12 i barnkonventionen betonar barnets rätt att uttrycka sina tankar och bli lyssnade på. Det är vuxnas ansvar att skapa en miljö där barn, oavsett ålder, mognad eller bakgrund, känner sig trygga att dela sina åsikter.

Anpassade former för delaktighet

För att alla barn ska kunna komma till tals måste formerna för delaktighet anpassas så att de passar varje barns behov. Detta gäller särskilt för yngre barn som kanske inte alltid formulerar sina tankar tydligt. Barnen behöver också få information om när och hur de kan dela sina åsikter, och hur deras åsikter tas tillvara i beslutsprocessen.

Frivillighet och respekt för barnets val

Det är avgörande att respektera barnets rätt att själv välja om de vill uttrycka sina åsikter eller inte. Deltagandet ska alltid vara frivilligt, och barn ska känna sig trygga att avstå utan att deras rättigheter påverkas.

Att lyssna leder till bättre beslut

Att lyssna på barn är en grundförutsättning för att kunna fatta beslut för barnets bästa. Om vi vuxna inte frågar barn själva kan vi helt enkelt inte veta vad de tycker. Det krävs systematik, dokumentation och att vi tar barns åsikter på allvar för att delaktighetsarbetet ska leda till bättre och mer genomtänkta beslut som tar hänsyn till barnens perspektiv. Genom att ta barnens synpunkter på allvar bidrar vi till att bygga ett samhälle där de känner sig delaktiga och respekterade, vilket i sin tur leder till mer barnanpassade och inkluderande lösningar.

Barnkonventionen

Artikel 12 - Barnets rätt att bli hörd

1. Konventionsstaterna ska tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.


2. För detta ändamål ska barnet, i alla domstolsförfaranden och administrativa förfaranden som rör barnet, särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom en företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med nationella procedurregler.

FNs allmänna kommentarer och riktlinjer

FNs barnrättskommitté består av internationella experter inom barnrätt, som ger vägledning om hur barnkonventionen ska tolkas genom så kallade allmänna kommentarer. I den allmänna kommentaren till artikel 12 understryker kommittén vikten av att barns delaktighet ska vara både meningsfull och barnanpassad. Barn måste få tillgång till relevant och åldersanpassad information och deras åsikter ska tas i beaktande i beslutsprocesser. Barns rätt att bli hörda är inte bara en formalitet – deras perspektiv och erfarenheter kan berika beslutsfattandet. Kommittén poängterar att denna rättighet gäller alla barn, särskilt barn i utsatta situationer.

Allmän kommentar nr 12 - Barnets rätt att bli hörd

Förutsättningar för delaktighet

Enligt allmän kommentar 12 behöver följande kriterier uppfyllas för att barn ska kunna delta på ett meningsfullt sätt:

  • Transparens och information: Barn behöver förstå sina rättigheter och få tydlig, åldersanpassad information om hur deras åsikter kan påverka besluten.
  • Frivillighet: Barns deltagande ska alltid vara frivilligt. De ska aldrig känna sig tvingade att delta eller uttrycka sina åsikter om de inte vill.
  • Respekt: Att lyssna på barn med respekt är grundläggande. Deras åsikter är värdefulla och förtjänar att bemötas med hänsyn till deras olika bakgrunder och erfarenheter.
  • Relevans: De frågor barn tillfrågas om måste vara relevanta för deras liv, och barn ska ges utrymme att lyfta de problem de anser vara viktiga.
  • Barnanpassning: Deltagandet måste utformas efter barnens förmågor och behov, med metoder som är engagerande och lättillgängliga för dem.
  • Inkludering: Det är viktigt att alla barn, oavsett bakgrund, ges möjlighet att delta och göra sina röster hörda.

Sammanfattande slutsatser (Concluding Observations)

FNs barnrättskommitté granskar regelbundet de länder som har ratificerat barnkonventionen för att säkerställa att de uppfyller sina åtaganden. Vart femte år publicerar barnrättskommittén sina sammanfattande slutsatser och rekommendationer, kända som "concluding observations", för varje medlemsland. I Sveriges senaste granskning från 2023 lyfte kommittén fram viktiga förbättringsområden, som kan ge vägledning för hur rekommendationerna kan omsättas i praktiskt arbete.

Sammanfattande slutsatser och rekommendationer, 2023

Rekommendationer till Sverige

I 2023 års rapport kritiserades Sverige för bristande systematik när det gäller att ta hänsyn till barns åsikter i beslut som rör dem. Det framkom att många kommuner saknar strukturer som möjliggör barnens delaktighet i beslutsprocesser.

Kommittén uppmanar Sverige att vidta åtgärder för att säkerställa att alla barn får möjlighet att uttrycka sina åsikter och bli hörda i viktiga beslut, särskilt inom områden som rättsprocesser, migration, asyl, vårdnad, boende och placering i alternativ omvårdnad – utan krav på samtycke från föräldrar eller vårdnadshavare.