Sedan barnkonventionen ratificerades 1990, har riksdagen tagit flera initiativ för att stärka barns ställning som rättighetsbärare. Detta har skett dels genom att integrera ett barnrättsperspektiv i många lagar, och dels genom att anta nationella strategier för att främja genomförandet av barnets rättigheter.
Barns rätt till delaktighet i svenska lagar
Artikel 12 - Barnets rätt att bli hörd
Barnets rätt att bli hörd enligt artikel 12 består av två huvudsakliga element:
- Rätten att uttrycka sina åsikter och synpunkter
Barnet ska ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör dem. - Vikten av barnets åsikter i beslutsprocessen
Dessa åsikter ska beaktas och ges vederbörlig vikt beroende på barnets ålder och mognad i beslutsfattandet.
Artikel 12 - Barnets rätt att bli hörd
Centrala svenska lagar om barnets rätt till delaktighet
Svenska lagar innehåller bestämmelser som ska garantera att barn får möjlighet att uttrycka sina åsikter och att dessa ska tillmätas betydelse i relation till barnets ålder och mognad. Detta är i linje med artikel 12 i barnkonventionen, som stadgar barnets rätt att bli hörd i alla frågor som rör dem, samt att deras åsikter ska beaktas vid beslutsfattande.
Det är många svenska lagar som innehåller bestämmelser om barns delaktighet. Nedan framgår vad några av lagarna berör.
Socialtjänstlagen
11 kap. 10 §: När en åtgärd rör ett barn ska barnet få relevant information och ges möjlighet att framföra sina åsikter. Om barnet inte uttrycker sin åsikt, ska hans eller hennes inställning så långt som möjligt klarläggas på annat sätt. Åsikterna ska tillmätas vikt beroende på barnets ålder och mognad. Barn som har fyllt 15 år har rätt att föra sin egen talan i mål och ärenden enligt socialtjänstlagen, medan yngre barn får höras om det inte bedöms skada dem.
Föräldrabalken
4 kap. 3 § (Adoption): Barnet ska få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör adoptionen, och åsikterna ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.
6 kap. 2 b § (Vårdnad, boende och umgänge): Barnet ska få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor om vårdnad, boende och umgänge, och åsikterna ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.
Utlänningslagen
1 kap. 10 § och 11§: Vid ärenden som rör barn ska särskild hänsyn tas till barnets hälsa, utveckling och barnets bästa. Barnet ska höras om det inte anses olämpligt, och åsikterna ska beaktas enligt barnets ålder och mognad.
Skollagen
1 kap. 10 §: I all utbildning och annan verksamhet som rör barn ska barnets bästa vara utgångspunkt. Barnet ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör barnet, och dessa ska beaktas i förhållande till ålder och mognad.
4 kap. 9 §: Elever ska ges inflytande över sin utbildning, stimuleras att aktivt delta i arbetet med att utveckla utbildningen och kunna ta initiativ till frågor som rör dem. Elevers arbete med inflytandefrågor ska stödjas och underlättas. Information och former för inflytande ska anpassas efter ålder och mognad.
Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU
36 §: Den unge ska få relevant information och ges möjlighet att uttrycka sina åsikter i frågor som rör honom eller henne. Åsikterna ska tillmätas vikt i förhållande till ålder och mognad. Barn över 15 år har rätt att föra sin egen talan, medan yngre barn kan höras om det inte bedöms skada dem.
Strategi för att stärka barnets rättigheter
För att ytterligare stärka barns rättigheter har svenska regeringen antagit en nationell strategi för genomförandet av barnkonventionen:
Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige (prop. 2009/10:232)
Rättspraxis gällande barnkonventionen
Barnombudsmannen bevakar rättspraxis avseende barnkonventionen för att följa hur barnkonventionen tillämpas. På barnombudsmannen.se finns analyser och avgöranden från svenska domstolar, främst från högsta instanser, och Justitieombudsmannen (JO). Detta kan vara en bra källa för att följa tillämpningen av barnkonventionen i rättspraxis.
Rättspraxis gällande barnkonventionen
Vägledning vid tolkning och tillämpning av barnkonventionen
Regeringen har tagit fram en vägledning för hur man metodmässigt kan gå till väga vid tolkning och tillämpning av barnkonventionen.
Vägledning vid tolkning och tillämpning av FN:s konvention om barnets rättigheter (Ds 2019:23)